Imbunătățirea educației în România

De ce ar trebui să ne implicăm toți în îmbunătățirea educației în România?

Tinerii se plâng constant de calitatea educației în România, însă strigătele acestora nu par a se face auzite de autorități. De aceea, e important să devenim mai uniți, pentru că împreună suntem mai puternici, iar ideile noastre prind mai bine contur.

În primul rând, ar trebui să lucrăm la educația noastră și la nivelul nostru de autocunoaștere pentru a vedea unde există lacune și unde există nevoie reală de îmbunătățire. Probleme există atât din punctul de vedere al conținutului predat, cât și din cel al modului de predare. Aproape în fiecare zi mă lovesc de lucruri pentru care școala nu m-a pregătit, fie că e vorba de viața profesională sau personală.

Sistemul educațional se axează prea mult pe determinarea elevilor de a memora o multitudine de noțiuni, fără a-i învăța măcar să le implementeze. Rămânând la nivel teoretic, acestea se pierd și tot procesul devine inutil.

De asemenea, elevii nu sunt încurajați să gândească critic, să se autocunoască, să-și seteze valorile și prioritățile în viață pentru a putea lua decizii, lucru deosebit de important pentru sănătatea lor fizică, psihică și emoțională. Elevii nu sunt făcuți să lucreze în echipă și să colaboreze pentru a învăța cum să relaționeze într-un mod matur.

Trăind pe propria piele aceste lacune,realizez că e nevoie de o schimbare pentru generațiile viitoare și binele societății. Dezvoltarea tehnologiei, pe cât de multe probleme rezolvă, pe atât creează altele, de aceea e nevoie de schimbarea educației pentru a echilibra societatea. Devenim tot mai îndepărtați unii de alții, dar școala ar putea îmbunătăți asta prin modul de predare.

AIESEC încearcă să aducă schimbarea prin proiectele educaționale, cu impact social care au scopul de a-i face pe copii, adolescenți și studenți să înțeleagă lumea în complexitatea ei și să-i facă să participe activ la protejarea și îmbunătățirea ei. Dar nu e suficient. Gândul la cum va arăta viitorul dacă nu acționez mă motivează suficient să nu mai pierd nicio secundă.

De asemenea,o altă soluție eficientă ar fi crearea unui ciclu de educare al părinților pentru a rezolva problemele, înainte ca acestea să se producă. Adolescenții încep să conștientizeze existența unor probleme, însă până la acea vârstă e nevoie ca părinții să creeze o educație corectă.

Cu cât vom fi mai mulți dornici să luptăm pentru viitor, cu atât impactul ideilor noastre se va amplifica. Tu cum ai îmbunătăți educația în România?

Articol scris de Șovu Andrada

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *