Abilitati de angajare

Cele 5 abilitati de top pe care companiile le cauta intr-un angajat

În momentul actual, companiile, indiferent de domeniu, sunt în căutare de anagajați cât mai complecși în ceea ce privește abilitatile lor. Mai mult decât să fii un profesionist în domeniul tău, e mai important să stai bine la partea de soft skills. Experințele pe care le-ai dobândit până în momentul angajării valorează la fel de mult precum diploma de licență. Spun experiențe pentru că nu mă refer doar la cea profesională (pe care nu ai de unde să o fi dobândit, dacă ești la prima angajare), ci la tot ceea ce ține de implicarea ta în societate, cu excepția facultății sau a locului de muncă anterior : voluntariat, participare la evenimente culturale, festivaluri, workshopuri, traininguri, conferințe, proiecte sociale. Toate acestea te ajută să obții abilitatile pe care companiile le caută:

 

1.  Abilitati de comunicare

 

Indiferent de domeniul sau mediul în care vrei să lucrezi, este foarte important să știi să comunici în funcție de ocazie, să știi să-ți expui clar ideile și să ți le susții, fără a le ataca pe cele ale altora, astfel dând dovadă de respect. De asemenea, trebuie să fii dispus să-ți lărgești orizonturile și tiparele gândirii, pentru a putea înțelege perspectivele colegilor sau superiorilor tăi. Feedback-ul este un instrument foarte eficient de dezvoltare personală și profesională. Este esențial să știi să primești feedback, fără a percepe informațiile într-un mod personal și să oferi feedback într-un mod constructiv celorlalți.

 

2.  Abilitati de teamwork

 

Aceste abilitati se leagă foarte mult de cele de comunicare, pentru că baza unei echipe eficiente este comunicarea, însă trebuie să ai în vedere și trăsăturile de caracter și atitudinea cu care vii. Împărtășește-ți ideile cu echipa, dar ascultă-le și pe ale lor cu atenție, pentru că astfel se vor naște alte idei, și mai bune. Indiferent de rolul pe care îl ocupi în echipă, încearcă să fii un bun mediator și ajută-i pe cei din jur să privească totul în ansamblu.

 

3.  Gestionarea eficientă a timpului

 

Felul în care îți gestionezi timpul e strâns legat de prioritățile pe care le ai. Atunci când te cunoști foarte bine și ești conștient de ce vrei, îți va fi ușor să-ți organizezi timpul și să-ți dozezi energia în orice situație, inclusiv la locul de muncă.

 

 4.  Adaptabilitate

 

Mereu vor apărea probleme neprevăzute în ceea ce privește munca pe care va trebui să o depui, de aceea e foarte important să fii orientat pe soluții și să nu te complaci în situația nefavorabilă. Companiile sunt dornice să angajeze oameni entuziaști, pasionați de munca depusă și care văd greutățile ca pe niște provocări care îi dezvoltă, și nu obstacole.

 

5. Pro-activitate

 

Poate cel mai căutat skill este pro-activitatea, pentru că definește viitorul companiei în care lucrezi. E nevoie în permanență ca angajații să-și pună întrebări de tipul “Este aceasta cea mai bună metodă de a efectua cerințele ? Ce se poate îmbunătăți ? Ce pot îmbunătăți la mine și la echipa mea?”. Totuși, să te analizezi constant nu este suficient, trebuie să acționezi conform noilor strategii, să iei inițiativa de a schimba ceva, de a-ți exercita capacitatea de inovare.

 

Majoritatea acestor abilitati au legătură cu cât de bine te cunoști și cu caracterul tău. Asigură-te că lucrezi constant la tine, că rămâi mereu însetat de cunoștințe și experințe noi, și cu siguranță nu vei avea probleme atunci când îți vei dori să te angajezi.

 

Articol scris de Șovu Andrada

 

Afla si: Cum îmbunatatirea abilitatilor de lider ti-ar putea schimba cariera?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *